Filiala Regionala Banat a AMSPPR    
Contact Legislatie Anunturi Despre Noi Home
Meniu
Home »
 
Home Despre Noi Buletin Informativ Arhiva Editorial Istoria AMSPPR Organigrama Asistenta Juridica AGN In Memoriam Varia Hobby Tineret Legislaţie Anunturi Contact
 

Webdesign by Icetech

Editorial 2012: NOUTĂŢI ÎN CONTRACTUL CU CNASS

            Începutul de an 2012 a adus pentru toţi contractanţii CASS modificări aşteptate de prea multă vreme: actualizarea tarifelor din lista de servicii de medicină dentară. E bine, e rău, e satisfăcător…E greu de spus ca primă impresie.

            E bine că în sfârşit lucrăm la nişte tarife apropiate de realitatea costurilor noastre de cabinet. E rău pentru că, deşi tarifele au fost actualizate, plafoanele au rămas la valoarea celor din anii trecuţi, ceea ce presupune o scădere a adresabilităţii pacienţilor care beneficiază de tratamente gratuite sau cu reducere prin CASS pe parcursul unei luni, fiind cu toţi conştienţi de faptul că există o masă mare de persoane defavorizate din punct de vedere financiar care la rândul lor necesită servicii medicale. Pentru noi însă ca medici stomatologi contractanţi problema s-a rezolvat simplu prin reducerea programului de lucru la 3 ore / zi în relaţia contractuală cu CASS.A existat vizibil o tendinţă de micşorare a listei de servicii dar care a produs inevitabil un haos al programului de raportare SIUI care oricum îşi avea problemele nerezolvate de ani de zile. Aşa că, una peste alta, anul care se presupunea că a început bine pentru noi s-a transformat într-o nebuloasă totală la prima raportare.

            Serviciile de urgenţă (pansamentul calmant şi drenajul endodontic) au fost comasate într-un singur serviciu şi au aterizat la capitolul profilaxie. Ceea ce să zicem că nu ar fi fost o problemă daca bietul program SIUI nu ar fi avut pretenţia să le raportăm pe mandibulă sau maxilar şi categoric o dată la 6 luni ! Aşa că pacienţii noştri pot avea urgenţe doar o dată la 6 luni, şi asta doar la cei sub 18 ani pentru că adulţii nu mai beneficiază de gratuităţi pentru urgenţe.

            Dacă tot s-a debusolat, bietul SIUI te anunţă cu candoare că unui pacient nu mai poţi să-i faci o extracţie după ce ai făcut-o pe prima, chiar dacă tu de fapt vrei să extragi un alt dinte ! Sigur programul nu mai este interesat cărui dinte îi aplici o obturaţie iar la tratamentul gangrenei de pluriradiculari insistă să-ţi afişeze lista dinţilor monoradiculari ! Dar sincer, astea sunt doar detalii care să ne condimenteze viaţa la început de an, să ne dea un mic imbold ca să exersăm utilizarea programului SIUI de câte ori refacem o raportare pentru că...din mers se mai repară câte ceva la program. 

            Ce s-a mai schimbat ? A dispărut detartrajul dar a apărut tratamentul parodontopatiei marginale şi se decontează integral tratamentul parodontitei apicale la mono şi pluriradiculari atât la adulţi cât şi la copii, ceea ce sincer, din punctul meu de vedere nu face decât să stimuleze neglijenţa pacienţilor noştri, dar, asta e !

            Una peste alta, lucrurile au început să se mişte dar oricum va fi întotdeauna loc de mai bine. Dacă de ani de zile se discuta faptul că tarifele CASS ar trebui să reprezinte un etalon al tarifelor minimale, având în vedere că discutăm despre nişte servicii sociale cred că şi acum ar trebui să avem decenţa să le considerăm un etalon în acest sens.

Dr. Andrea Kovacs
Preşedinte FR BANAT
a AMSPPR

inapoi la pagina principala

  Prima Pagina » Contact AMSPPR - Filiala BANAT